Żywność jest naturalnym źródłem wszystkich potrzebnych człowiekowi składników odżywczych takich jak: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, składniki mineralne. Niektóre składniki odżywcze mogą być dostarczane dodatkowo w formie leków i odżywek, lecz jedynie wyjątkowo, w okresie choroby lub rekonwalescencji.
Produkty odżywcze w stanie świeżym lub poddane procesom techno-logicznym, odpowiednio zestawione w posiłki, stanowią źródła wszystkich składników pokarmowych. Jedynie zapotrzebowanie na sól i wodę może być uzupełnianie czystym związkiem chemiczny

Oprócz dostarczania niezbędnych składników pokarmowych, żywność powinna charakteryzować się odpowiednią jakością zdrowotną. Na jej obniżenie mogą mieć wpływ zanieczyszczenia substancjami obcymi i zakażenia mikrobiologiczne. Zależy ona od wielu czynników, występujących w naturalnym środowisku człowieka oraz od warunków i sposobów pozyskiwania surowców żywnościowych. Na jakości produktów żywnościowych może mieć wpływ wybór odpowiedniej metody produkcji, opakowania, [przechowywania oraz warunki transportu i sprzedaży.
Na rynku żywnościowym występuje grupa produktów spożywczych określana mianem ,,zdrowa żywność". Nazwa ta nie powinna być stosowana, gdyż opiera się niekiedy na wykorzystywaniu nieświadomości konsumentów przez nieuczciwych, a także czasami niekompetentnych producentów, którzy wykorzystują duże zainteresowanie społeczne żywnością o wyższej jakości zdrowotnej.
Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń39 yrs old Physical Therapy Assistant Glennie Ertelt, hailing from Courtenay enjoys watching movies like Body of War and Sculling. Took a trip to Old Towns of Djenné and drives a Ferrari 250 LWB California Spider. sprawdz to,
OdpowiedzUsuń